Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

https://www.b2green.gr/el/post/45188/nees-kyroseis-apo-to-ypen-se-2-energeiakous-epitheorites-gia-paravaseis

Mια απίστευτη –προφορική κι όχι γραπτή (!)– παράνομη, παράλογη και άδικη ερμηνεία μιας φορολογικής εγκυκλίου ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, τους επιβαρύνει με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπει αυθαίρετα τους συμβολαιογράφους σε φοροεισπράκτορες ενός ακόμη χαρατσιού, που υπονομεύει την ήδη εξασθενημένη αγορά ακινήτων.

Εμβρόντητοι ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων, που επιθυμούν να τα μεταβιβάσουν ή να τα κληροδοτήσουν ή να τα αξιοποιήσουν, ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι υποχρεούνται να διορθώσουν σήμερα, αναδρομικά και για τουλάχιστον πέντε χρόνια, τις φορολογικές δηλώσεις ακινήτων Ε9 που έχουν συντάξει και, φυσικά, να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα μόνο και μόνο επειδή κάποιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έχει ερμηνεύσει αυθαίρετα την παράγραφο 14 της εγκυκλίου ΠΟΛ 1237/2014.

Η προφορική ερμηνεία της συγκεκριμένης παραγράφου 14 αναφέρει ότι αν σε ένα παλαιό ακίνητο υπάρχει ένα νομιμοποιημένο αυθαίρετο που κατασκευάστηκε πολλά χρόνια αργότερα, ως ημερομηνία κατασκευής (και άρα φορολόγησης) του συνολικού ακινήτου λογίζεται η νεότερη!

Παράδειγμα:

Ιδιοκτήτης ακινήτου πηγαίνει σε συμβολαιογράφο για να συντάξει πράξη αποδοχής κληρονομιάς από τον θάνατο των γονέων του και στη συνέχεια συμβόλαιο γενικής παροχής του ακινήτου που κληρονόμησε προς τα τέκνα του. Η κατασκευή της μονοκατοικίας που κληρονόμησε ο άτυχος φορολογούμενος είναι βάσει της οικοδομικής αδείας, π.χ., έτους 1960. Σε αυτήν τη μονοκατοικία, υπάρχει όμως μία αυθαίρετη προσθήκη στη σοφίτα, εμβαδού μόλις οκτώ τετραγωνικών μέτρων. Το μικρό αυτό αυθαίρετο τακτοποιήθηκε με υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 και στο σχετικό φύλλο καταγραφής της παράβασης αυτής, ο μηχανικός έγραψε στην παλαιότητα τα έτη, από 1/1/2004 μέχρι 28/7/2011.

Η Συμβολαιογράφος –σύμφωνα με ρητή εντολή του υπουργείου Οικονομικών– επιβάλλει στον κληρονόμο να διορθώσει τα έντυπα Ε9 των γονέων του αλλά και τα δικά του, για τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων! Πρέπει δηλαδή να διορθωθεί το Ε9 ως προς τη συνολική επιφάνεια του κτίσματος (λογικό και αυτονόητο), αλλά και ως προς το έτος κατασκευής ολόκληρης της οικοδομής.

Καλείται δηλαδή ο φορολογούμενος να δηλώσει ότι όλη η οικοδομή (νόμιμη και αυθαίρετη) έχει έτος κατασκευής το 2011 και όχι το 1960, που κατασκευάστηκε αρχικά.

Αυτή η παράλογη και άδικη ερμηνεία του νόμου έχει μεταφερθεί προφορικά ως οδηγία του υπουργείου Οικονομικών προς τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι, τρομοκρατημένοι από τα πρόστιμα με τα οποία βαρύνονται σε περίπτωση που δεχθούν πιστοποιητικά ΦΑΠ ή ΕΝΦΙΑ, που δεν είναι προσαρμοσμένα στις οδηγίες της Υπηρεσίας, υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες να υποστούν αυτή την τεράστια αναδρομική επιβάρυνση των προστίμων, για τη διόρθωση των Ε9 της τελευταίας πενταετίας.

Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες δηλαδή καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο λόγω υποβολής εκπρόθεσμης διορθωτικής δήλωσης αλλά και λόγω «αύξησης της αξίας» των ακινήτων, αφού θεωρούνται «νεότερα».

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια άρρωστη επινόηση κάποιου καρεκλοκένταυρου του υπουργείου, που «ανακάλυψε» μία ακόμη μέθοδο ληστρικής αρπαγής χρημάτων από νομοταγείς ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ανάλγητη και άδικη αυτή ερμηνεία δεν μπορεί να προσβληθεί νομικά, γιατί είναι «προφορική οδηγία» του υπουργείου προς τους συμβολαιογράφους.

Οι επιπτώσεις αυτής της παράνοιας είναι ακόμη μεγαλύτερες, αν αναλογισθεί κανείς ότι, εκτός από τους νοικοκυραίους «φορολογικά υποζύγια» κατά το υπουργείο, που επιβαρύνονται άδικα, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και στις επενδύσεις. Οι ξένοι αλλά και οι Έλληνες επενδυτές που σχεδιάζουν την εξαγορά ενός παλαιού ακινήτου, μιας διατηρητέας κατοικίας ή ενός μεγάλου ξενοδοχείου, ενώ έχουν συμφωνήσει για το τίμημα και τις διαδικασίες, ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι για να γίνουν ιδιοκτήτες της περιουσίας που αγόρασαν πρέπει να διορθώσουν συμπληρωματικά τα έντυπα Ε9, να ξαναγράψουν το έτος κατασκευής ολόκληρης της κατασκευής που αγόρασαν (π.χ. ξενοδοχεία τα οποία έχουν ανεγερθεί πριν από 25ετία), σαν να είναι καινούργια!

ΠΗΓΗ

JoomShaper