Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

«Ξεπαγώνει» τον αγωγό Αρκτικής - Γερμανίας η Ρωσία

Ματ σε μία κίνηση έκανε η ρωσική εταιρεία-κολοσσός Gazprom... ξεπαγώνοντας τα σχέδια για την κατασκευή και λειτουργία του δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream που θα μεταφέρει τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων από την Αρκτική απευθείας στη Γερμανία.

Ο νέος αγωγός Nord Stream 2 που περνάει κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα εκτός από την Ουκρανία, παρακάμπτει επίσης και τις ευρωπαϊκές ενστάσεις που είχαν οδηγήσει το σχέδιο σε ναυάγιο το 2015 επιτρέποντας μόνο περιορισμένη χρήση του αγωγού.

Η καινούργια συμφωνία που υπέγραψε η κρατική Gazprom με 5 «δυτικές» ενεργειακές εταιρείες και συγκεκριμένα τις Shell, OMV, Wintershall, Engie και Uniper, γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να ξεπεραστούν όλα τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να θέσουν χώρες της ΕΕ ή οι ευρωπαϊκές Αρχές. Οπως έγινε γνωστό, το συνολικό κόστος κατασκευής θα ανέλθει στα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα καλύψει κατά 50% η Gazprom και κατά 50% οι υπόλοιπες εταιρείες του πρότζεκτ, μέσω μακροπρόθεσμων δανείων στη ρωσική εταιρεία. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η κατασκευή του δεύτερου σκέλους του Nord Stream θα ξεκινήσει το 2018, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019 και θα επιτρέψει στη Ρωσία μέσω του μήκους 1.220 χιλιομέτρων αγωγού να αυξήσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μεταφέρεται προς την Ευρώπη και συγκεκριμένα προς τη Γερμανία στα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως!

Επιτυχία
Ολα τα μέρη που συμμετέχουν χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως μια σημαντική επιτυχία και εστίασαν στα οφέλη τα οποία παρέχει ο αγωγός σε όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με την Gazprom, ο νέος αγωγός θα επιτρέψει στη Ρωσία να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό που κατέχει στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας παρά τον ανταγωνισμό από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, ενώ όπως ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας Αλεξέι Μίλερ, ο αγωγός θα κάνει το φυσικό αέριο ακόμη πιο ανταγωνιστικό προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της γαλλικής Engie υποστήριξε ότι η νέα συμφωνία και το χρηματοδοτικό σχήμα θα επιτρέψει στις δυτικές εταιρείες που συμμετέχουν να παρακάμψουν τις ευρωπαϊκές ενστάσεις και συγκεκριμένα αυτές της Πολωνίας που είχαν παγώσει το προηγούμενο σχέδιο. Η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής, αλλά και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, έχουν υποστηρίξει, όπως τονίζουν οι «FT», ότι ο αγωγός είναι αντίθετος με τον ευρωπαϊκό στόχο για προμήθεια ενέργειας από πολλές διαφορετικές πηγές, αλλά και για να συνεχίσει να ρέει φυσικό αέριο από τους αγωγούς της Ουκρανίας.

Η νομική υπηρεσία της Κομισιόν, αλλά και οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές κατέληξαν φέτος στο συμπέρασμα ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία δεν έχει ισχύ για τον Nord Stream και υπάρχει κλίμα υπέρ μιας διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα για το θέμα, ούτως ώστε να εφαρμοστούν στο πρότζεκτ οι βασικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Nord Stream είναι ο πιο αμφιλεγόμενος ρωσικός αγωγός που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη. Η Gazprom μεταφέρει αέριο σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω τριών οδών, των αγωγών που περνούν από την Ουκρανία, τον Γιαμάλ που περνάει από Λευκορωσία και Πολωνία και τον Nord Stream.

Εκτιμήσεις
Η αύξηση της ποσότητας που μεταφέρεται από τον Nord Stream προς την Ευρώπη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ισοδυναμεί με «στέγνωμα» των αγωγών της Ουκρανίας. Οι ευρωπαϊκοί φόβοι ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να ασκεί περισσότερες πιέσεις στη χώρα, αλλά και τα σενάρια περί πλήρους ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, είχαν οδηγήσει στο πάγωμα του Nord Stream και είχαν χρησιμοποιηθεί έντονα πριν αλλά και στο αποκορύφωμα της κρίσης στην Ουκρανία ως επιχειρήματα κατά της Ρωσίας, έπειτα βέβαια και από τις ουκρανικές. Για το θέμα της ποσότητας που θα περνάει από την Ουκρανία μετά την κατασκευή και λειτουργία της νέας επέκτασης του αγωγού ο Αλεξέι Μίλερ ανέφερε ότι η Gazprom είναι έτοιμη για συνομιλίες αναφέροντας ότι το πιθανότερο είναι πως η ποσότητα θα φτάνει περίπου τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Πηγή

JoomShaper