Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

Νέα παράταση για τα αυθαίρετα

Νέα παράταση 45 ημερών, αναμένεται να δοθεί, στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση για τα ακίνητα τους με τον ισχύοντα νόμο.

Η παράταση δίνεται μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος - για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων - στη Βουλή που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη παράταση - που είχε δοθεί στις αρχές του Μαΐου - έληγε την Πέμπτη 8 Ιουνίου.

Με τον νέο νόμο αλλάζει και πάλι το σκηνικό για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Για παράδειγμα, αυξάνονται οι δόσεις των επιβαλλομένων προστίμων από 60 σε 80 ενώ το ύψος τους θα καθορίζεται πλέον τόσο βάσει κοινωνικών όσο και περιβαλλοντικών κριτηρίων.

Ειδικότερα, αυξάνονται τα πρόστιμα σε προστατευόμενες περιοχές , ενώ εξετάζεται ακόμη η διεύρυνση των κοινωνικών κριτηρίων, όπως είναι για παράδειγμα, η αναστολή καταβολής των δόσεων σε μακροχρόνιους ανέργους.

Και στον νέο νόμο, παραμένει ως «κόκκινη γραμμή» η ημερομηνία - ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου που είναι ο Ιούλιος του 2011.

Τέσσερις είναι οι βασικές αλλαγές που προωθούνται:

-Η δημιουργία διακριτής δομής (Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος) που θα ασχολείται με τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

-Η Ηλεκτρονική Πολεοδομική Ταυτότητα Δήμου. Πρόκειται για την επέκταση του προγράμματος e-poleodomia μέσω της δημιουργίας νέας πλατφόρμας καταγραφής και επικαιροποίησης κάθε πληροφορίας που σχετίζεται με τη χωροταξική και πολεοδομική κατάσταση κάθε Δήμου αλλά και την εξέλιξη του πολεοδομικού σχεδιασμού και την παρακολούθηση χρονοδιαγραμμάτων έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων.

-Η νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία της Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων.

-Ο νέος τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Ετσι, προβλέπεται η κατηγοριοποίηση των οικοδομικών αδειών, βάσει του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κάθε κτηρίου κι άλλων αμιγώς πολεοδομικών κριτηρίων.

Δείτε το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου, εδώ.

 

Πηγή

JoomShaper