Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

Στο επίκεντρο πάλι η διαδικασία της Μπολόνια

Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας της Μπολόνια, η οποία συμπυκνώνει τη στρατηγική των μονοπωλίων για την ανώτατη εκπαίδευση, συζητούν από χτες στο Βουκουρέστι οι αρμόδιοι υπουργοί από 47 χώρες στο πλαίσιο της επετειακής - ανά διετία - συνάντησης παρακολούθησης της διαδικασίας.


Οι υπουργοί είπαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της «αναξιοποίητης ικανότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμβάλει στην ανάπτυξη και την απασχολησιμότητα». Για άλλη μια φορά δηλαδή, επιχειρείται να αποδοθεί στην εκπαίδευση η ανεργία, για να διευκολυνθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις σπουδές και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, κρύβοντας ότι η ανεργία γεννιέται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Αλλωστε, οι μεταρρυθμίσεις της Μπολόνια που ξεκίνησαν από το 1999, χαρακτηρίζονται από τους υποστηρικτές τους ως «παράδειγμα επιτυχημένης ευρωπαϊκής συνεργασίας» και η ανεργία σήμερα όχι μόνο παρέμεινε αλλά έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της Μπολόνια, διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην προώθηση της κινητικότητας, στην αναγνώριση διπλωμάτων σε άλλη χώρα, στη μεταφορά πιστωτικών μονάδων κλπ. Στη Σύνοδο επισημάνθηκε ως αρνητικό στοιχείο η μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δείχνει ότι τα μέτρα που παίρνονται στη χώρα μας και πετσοκόβουν τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ δεν είναι ελληνικό φαινόμενο τάχα επιβεβλημένο από το μνημόνιο, αλλά αντίστοιχη είναι η γενική εικόνα στην Ευρώπη, από την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων (είτε φιλελεύθερων, είτε σοσιαλδημοκρατικών) απέναντι στην κρίση.
Αναφέρεται ότι «υπερβολικά μεγάλος αριθμός φοιτητών εγκαταλείπουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή αποφοιτούν χωρίς να διαθέτουν δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν επαγγελματικά», παρουσιάζοντας μία αλήθεια και αποκαλύπτοντας μία πτυχή της πολιτικής που θέλουν να επιβάλουν: ότι δηλαδή οι σπουδές γίνονται απλησίαστες για όλο και περισσότερους και όλο και χαμηλότερου επιπέδου.
Οι μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση απασχόλησαν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η διεύρυνση της "πελατειακής" βάσης των πανεπιστημίων είναι κρίσιμη καθώς εκτιμάται ότι το 2020 η μία στις τρεις (35%) θέσεις εργασίας στην ΕΕ θα απαιτεί κάποιου είδους ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, ενώ σήμερα μόνο ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους έχει τέτοιο πτυχίο», επισημαίνεται στην έκθεση για την πρόοδο της διαδικασίας της Μπολόνια, που παρουσιάστηκε εκεί, έχοντας ως δεδομένη την επιχειρηματική λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης. «Πελατειακή βάση» είναι όσοι μπορούν να αγοράζουν «υπηρεσίες εκπαίδευσης» και οι επιχειρήσεις που θα έχουν τα ιδρύματα στην υπηρεσία τους, θα τους αναθέτουν να παράγουν επιστήμη και αποφοίτους στην υπηρεσία της αγοράς και της κερδοφορίας τους.

JoomShaper