Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

ΤΜΕΔΕ: Να ξαναγίνει ο κλάδος των μηχανικών μοχλός ανάπτυξης

«Χωρίς βιώσιμο και ενεργό τον κλάδο των μηχανικών δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Κων. Μακέδος, κατά την τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, δίνοντας με τον τρόπο αυτό το στίγμα για το 2017. «Το 2017 αναμφίβολα, έχει ένα διττό χαρακτήρα, καθώς ελπίδες και κίνδυνοι συνυπάρχουν και διαμορφώνουν ένα ρευστό περιβάλλον, που δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό και  αφήνει,  ταυτόχρονα, ανοιχτή την έκβαση στην προσπάθεια του κλάδου μας να επιβιώσει και να ξαναγίνει μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «μετά από 8 δύσκολα χρόνια εκείνο που έχουμε διδαχθεί -με επώδυνο μάλιστα τρόπο- είναι πως μόνο με εθνικό σχέδιο, με έργο και αποφασιστικότητα για να υλοποιούμε όσα χρειάζονται, με όρους αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, θα μπορέσουμε, ως κοινωνία, να ξανασταθούμε στα πόδια μας».

«Ο κλάδος των μηχανικών και των κατασκευών έχει υποστεί τα δεινά της οικονομικής κρίσης σε οριακό βαθμό. Είναι ένας κλάδος που δίνει αγώνα επιβίωσης και μαζί του ένας κρίσιμος τομέας της οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός. Η κατάρρευση που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια στον χώρο, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, ενώ η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά την κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ και ένταξή του στον ΕΦΚΑ, καθώς και οι περαιτέρω επιβαρύνσεις μέσω των αυξημένων εισφορών δημιουργούν ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Το «εθνικό στοίχημα» που έθεσε ο ίδιος είναι «το  πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά», κάτι το οποίο αποτελεί «την αναγκαία προϋπόθεση για να σταθεί η Ελλάδα, με επάρκεια, στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα την κοινωνική της συνοχή». «Αυτό στην πράξη σημαίνει αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, θα εκμεταλλεύεται τις αυξημένες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της και θα εστιάζει στην καινοτομία και την εξωστρέφεια».

Όσον αφορά την νέα περίοδο μετά την κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ και την υποχρεωτική ένταξή του στον ΕΦΚΑ, ο κ. Μακέδος τόνισε ότι «η εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΚΑ, αλλά και ο εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις αλλά και αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις, για να μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να κερδίσουν το δικαίωμα της επιβίωσης».

Το ΤΜΕΔΕ είναι ο καθολικός διάδοχος του ΤΣΜΕΔΕ στον τομέα της Πιστοδοσίας και Εγγυοδοσίας. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αποτέλεσε σημαντική επιτυχία για τον κλάδο μας που όλοι πλέον κατανοούν», τόνισε ο πρόεδρός του. Ο νέος αυτός Φορέας, περιλαμβάνει 31.000 και πλέον πιστούχους μηχανικούς και εργολήπτες δημοσίων έργων, που συνδυαστικά συμμετέχουν σε πλέον των 6.000 Τεχνικών Εταιρειών.

Όπως είπε ο κ. Μακέδος «η Πολιτεία έκανε το πρώτο βήμα, όμως για να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο βηματισμός της, πρέπει να αποδοθεί άμεσα στο Ταμείο και το υπόλοιπο της περιουσίας που του αναλογεί, όπως ρητά προβλέπει η μελέτη βιωσιμότητάς του που έχει εγκριθεί». «Αλλιώς το έργο του δεν μπορεί να επιτευχθεί, ο κλάδος δεν μπορεί να υποστηριχθεί και αυτό το μετέωρο βήμα όχι μόνο υπονομεύει αποφάσεις στρατηγικής σημασίας, αλλά και θέτει σε ανεπανόρθωτους κινδύνους έναν κλάδο που όλοι διατείνονται πως αναγνωρίζουν το ζωτικό του ρόλο», υπογράμμισε.  

Όσον αφορά τα σχέδια της διοίκησης, ο κ. Μακέδος τόνισε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα «προχωράμε στη στελέχωση του ΤΜΕΔΕ, αναβαθμίζουμε τις ηλεκτρονικές υποδομές του και μεγιστοποιούμε την ανταπόκριση του εγγυοδοτικού μας μηχανισμού». «Στο σχεδιασμό μας είναι η διασύνδεσή μας  με ευρωπαϊκά δίκτυα για την απόκτηση τεχνογνωσίας και τη δημιουργία συνεργειών. Σκοπός μας είναι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας, προκειμένου να στηρίζουμε έμπρακτα τις ανάγκες και να συμβάλουμε ουσιαστικά με καινοτόμες υπηρεσίες στο έργο όλου του τεχνικού κόσμου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ.

ΠΗΓΗ

JoomShaper