Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

Έγγραφο ΣΜΜΙΔΕ για την έκδοση εγκρίσεων και αδειών δόμησης σε κατά χρήση παραχωρούμενα δημόσια ακίνητα που αποτελούν τμήματα ευρύτερης δημόσιας έκτασης

 

 

 

Ξάνθη, 04 Δεκεμβρίου 2014

Ανθ. Γ. Μιλτιάδου 24, 67100 Ξάνθη,

Τ: 2541083929 – 2541102240

ΠΡΟΣ:

1)   Υ.Π.Ε.Κ.Α./Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού

F: 2541083928

 

2)   Υπ.Α.Α.Τ./Διεύθυνση Πολιτικής Γης

Ε: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΟΙΝ:

 

W: http://www.smmidexanthis.gr

 

 

 

Θέμα:

«Έκδοση εγκρίσεων και αδειών δόμησης σε κατά χρήση παραχωρούμενα δημόσια ακίνητα που αποτελούν τμήματα ευρύτερης δημόσιας έκτασης»

Κύριοι,

σύμφωνα με τα άρθρα 4, 8, 9, 10 και 11 του Ν.4061/2012 (ΦΕΚ66/Α’/22-03-2012) όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, παραχωρούνται κατά χρήση με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή του Περιφερειάρχη ακίνητα για δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα καθώς και για την ίδρυση ή επέκταση βιοτεχνικών ή βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Βέβαια, οι περισσότερες παραχωρήσεις κατά χρήση γίνονται σε τμήματα ευρύτερων κοινόχρηστων τεμαχίων, ενώ πολύ συχνά παραχωρούνται τμήματα του ίδιου τεμαχίου σε περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Στο εδάφιο 10 της κοινής εγκυκλίου της Δ/νσης Χωροταξίας του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και της Δ/νσης Πολιτικής Γης του Υπ.Α.Α.Τ. με αρ. πρωτ. 43518/6.9.2012, όπου παρέχονται οδηγίες για τον καθορισμό των χρήσεων γης και την έκδοση οικοδομικών αδειών, αναφέρεται ότι: «…Είναι απαραίτητο να καθίσταται δυνατή η έκδοση οικοδομικής άδειας, εφόσον πληρούνται οι πολεοδομικοί όροι που ισχύουν στην περιοχή ακόμα και αν το κτίσμα πρόκειται να ανεγερθεί σε κατά χρήση παραχωρούμενο δημόσιο ακίνητο που αποτελεί τμήμα ευρύτερης δημόσιας έκτασης. Οπωσδήποτε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μην υπάρχουν περιορισμοί στην κατάτμηση από τυχόν διατάξεις σχεδιασμού του χώρου.».

Επίσης, η παραχώρηση κατά χρήση τμημάτων μεγαλύτερης επιφάνειας γίνεται κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Υπηρεσίας Δόμησης που εγκρίνει τους όρους δόμησης και τους περιορισμούς για την αιτούμενη χρήση. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης η ίδια αυτή Υπηρεσία δεν προβαίνει στην έκδοση εγκρίσεων και αδειών δόμησης για το παραχωρούμενο τμήμα, διότι δεν έχει προηγηθεί κατάτμηση. Ανάλογα προβλήματα προκύπτουν στις περιπτώσεις που ευρύτερη έκταση παραχωρείται κατά τμήματα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους αλλά για διαφορετικές χρήσεις, λόγω των διαφορετικών πολεοδομικών μεγεθών που προβλέπει η εκτός σχεδίου δόμηση για την εκάστοτε χρήση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ξάνθης με το υπ’ αριθμ. 1087/24.4.14 έγγραφό της, το οποίο και επισυνάπτεται, υπέβαλε ερώτημα στη Δ.Ο.Κ.Κ. προκειμένου να δοθούν οδηγίες για την αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων. χωρίς να λάβει κάποια απάντηση. Επίσης, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης, αναγνωρίζοντας τα παραπάνω προβλήματα, υπέβαλε ερώτημα στη Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίσει τις εισηγήσεις κατά χρήση παραχώρησης τμημάτων ευρύτερης έκτασης, το οποίο και επισυνάπτεται.

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις που θα βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση της ακμάζουσας ανεργίας, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις μιας και συνεχίζεται απρόσκοπτα η παραχώρηση κατά χρήση τεμαχίων που αποτελούν τμήματα ευρύτερης έκτασης με σκοπό την ανέγερση εγκαταστάσεων, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή η έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης σε αυτά. Πιο συγκεκριμένα παρακαλούμε όπως δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Είναι δυνατή η έκδοση άδειας δόμησης σε περιπτώσεις παραχώρησης τμημάτων ευρύτερης κοινόχρηστης έκτασης χωρίς να προηγηθεί κατάτμηση;
  2. Είναι δυνατή η κατασκευή περίφραξης μόνο στο παραχωρούμενο κατά χρήση τμήμα της ευρύτερης έκτασης;
  3. Πώς αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις όπου ευρύτερη έκταση παραχωρείται κατά τμήματα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους αλλά για διαφορετικές χρήσεις;

Άποψή μας είναι ότι πριν από την παραχώρηση κατά χρήση τμημάτων ευρύτερης έκτασης πρέπει να πραγματοποιείται κατάτμηση, ώστε να εξασφαλίζεται η αυτοτέλεια των παραχωρούμενων εκτάσεων. Μάλιστα, η έκταση πρέπει να κατατμείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η έκδοση εγκρίσεων και αδειών δόμησης όσο και εγκρίσεων εισόδου-εξόδου στα αυτοτελή παραχωρούμενα τμήματα.

Με Εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ψωμιάδης Κωνσταντίνος

 

 

JoomShaper