Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

Γνωστοποίηση προβλημάτων των Μηχανικών της Ξάνθης

 

 

 

Ξάνθη, 11 Ιανουαρίου 2015

Ανθ. Γ. Μιλτιάδου 24, 67100, Ξάνθη,

ΠΡΟΣ:

1) Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ξάνθης κ. Ε. Γιαννακίδη

Τ: 2541083929 – 2541102240

 

2) Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ξάνθης κ. Χ. Ζεϊμπέκ

F: 2541083928

 

3) Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ξάνθης κ. Γ. Στογιαννίδης

Ε: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΟΙΝ:

 

W: http://www.smmidexanthis.gr

 

 

 

Θέμα:

“Γνωστοποίηση προβλημάτων των Μηχανικών της Ξάνθης”

Κύριοι,

μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τα πρωτοβάθμια σωματεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ξάνθης και κατόπιν αιτήματός σας, σάς κοινοποιούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μηχανικών της Ξάνθης.

Κατ’ αρχήν, όπως γνωρίζετε κι εσείς, η οικοδομική δραστηριότητα που αποτελούσε μία από τις κύριες επαγγελματικές ενασχολήσεις των κατοίκων της Ξάνθης έχει καταβαραθρωθεί. Ενδεικτικό είναι το πλήθος των αδειών δόμησης που έχουν εκδοθεί σε όλο το νομό, το οποίο ήταν μόλις 72 για το 2015. Γίνεται, λοιπόν αντιληπτό το περιορισμένο αντικείμενο των μηχανικών με φυσικό επακόλουθο την οικονομική στενότητα.

Στην δραματική μείωση του αντικειμένου έρχονται να προστεθούν τα σημαντικότατα προβλήματα της γραφειοκρατίας της πολυνομίας και της διακριτικής ευχέρειας της δημόσιας διοίκησης να ερμηνεύει τη νομοθεσία κατά το δοκούν, που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί κατά την διεκπεραίωση των επαγγελματικών υποθέσεών τους. Συν τοις άλλοις ο αποδεκατισμός υπηρεσιών με συνταξιοδοτήσεις, και αποσπάσεις υπαλλήλων και η ελλιπής οργάνωσή του,ς καθιστά αδύνατη την τήρηση των προθεσμιών που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο για τις διεκπεραιώσεις υποθέσεων. Συγκεκριμένα, στην έκδοση εγκρίσεων και αδειών δόμησης η προθεσμία των 7 ημερών δεν εφαρμόζεται ποτέ! Μάλιστα πολλές φορές παρατηρείται παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας χωρίς την πραγματοποίηση του παραμικρού ελέγχου με αποτέλεσμα την επιστροφή της αίτησης! Δυστυχώς η πρόβλεψη του Ν.4030/2011 για ηλεκτρονική διεκπεραίωση των εγκρίσεων και αδειών δόμησης έχει μείνει στα χαρτιά.

Επίσης και δεδομένης της επικείμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε τις θέσεις μας. Ο ασφαλιστικός φορέας των διπλωματούχων μηχανικών και των μηχανικών εργοληπτών δημοσίων έργων, το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., το οποίο καταργείται, ασφαλίζει την ιδιότητα του μηχανικού. Η στρέβλωση αυτή, η οποία φαίνεται να επεκτείνεται και στους υπόλοιπους κλάδους των αυτοαπασχολούμενων με την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έχει σαν αποτέλεσμα την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών ακόμα και σε περιπτώσεις μηχανικών με κάρτα ανεργίας. Άποψή μας είναι ότι με τη διακοπή εργασιών οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν κάποια στιγμή πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και όχι να είναι υπόχρεοι να καταβάλλουν περίπου 2800€/χρόνο, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που δημοσιεύθηκε.

Ακόμη, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων. Η ρύθμιση αυτή φαίνεται να επιφέρει μειώσεις στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, σε σχέση με τις υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές που καλούνταν να καταβάλλουν στο ΤΣΜΕΔΕ μετά την εφαρμογή του Ν.3986/2011, αλλά και αυξήσεις σε εκείνους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να καταβάλουν το 38,45% του καθαρού εισοδήματός τους μόνο για ασφαλιστικές εισφορές, που ισοδυναμεί με το άθροισμα του ποσοστού που προβλέπεται για τους μισθωτούς συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς του εργοδότη. Εάν λάβουμε υπόψη και τη φορολογία, που ανέρχεται σε 26% από το 1ο ευρώ, την προκαταβολή φόρου, η οποία για το 2016 έχει οριστεί στο 75%, και το τέλος επιτηδεύματος, γίνεται αντιληπτό ότι το διαθέσιμο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων συρρικνώνεται επικίνδυνα. Επιπλέον σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι ασφαλιστικές εισφορές δε μπορούν να είναι λιγότερες από 2800€/χρόνο ακόμα και για εκείνους με εισοδήματα λιγότερα των 586€/μήνα. Βέβαια ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ανακοινώσει τη συγκρότηση επιτροπής για την τελική διαμόρφωση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων. Αναμένοντας λοιπόν τις αποφάσεις της επιτροπής θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε τις σκέψεις μας για αναπροσαρμογή προς τα κάτω του ποσοστού επί του καθαρού εισοδήματος με βάση το οποίο θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές καθώς και της ταυτόχρονης κατάργησης των ελάχιστων ασφαλιστικών εισφορών που θα πρέπει να καταβάλλονται δεδομένου ότι δεν υπάρχει κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους.

Επιπλέον θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη για τις εισφορές των νέων αυτοαπασχολούμενων, οι εισφορές των οποίων αυξάνονται κατά 40%. Συνέπεια της αύξησης αυτής είναι η αποτροπή από την είσοδο στην αγορά εργασίας και η εντατικοποίηση της σκέψης της μετανάστευσης.

Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα πως θα καλυφθούν οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών από τη στιγμή που η οικοδομική δραστηριότητα και ο κλάδος των κατασκευών βρίσκονται στο ναδίρ;, Από τη στιγμή που οι μηχανικοί με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές αδυνατούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα με συνέπεια τον εκτοπισμό τους από την αγορά εργασίας καθώς ούτε φάκελο στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης μπορούν να υποβάλλουν ούτε να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την ανάληψη κατασκευής δημόσιων έργων;

Παρακαλούμε όπως δείξετε το ανάλογο ενδιαφέρον προκειμένου με παρεμβάσεις σας να δοθούν λύσεις. Ο Σύλλογος είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περεταίρω διευκρίνιση. Άλλωστε, η κοινοποίηση εγγράφων που περιλαμβάνουν πρόταση για νομοθετική ρύθμιση καθιστά πρόδηλη την επιθυμία του συλλόγου για συνεργασία.

Με Εκτίμηση 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ψωμιάδης Κωνσταντίνος

 

JoomShaper