Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

Αυθαίρετα σε… εκκρεμότητα

Τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης 69 ακινήτων (σχολείων, δημοτικών κτηρίων, πρώην δημοτικών καταστημάτων κ.ά.) του Δήμου Χανίων στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. Ωστόσο, 7 με 10 σχολεία υπολογίζεται να υποβληθούν περίπου 2 μήνες νωρίτερα καθώς η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών επέκτασης ή ένταξή τους σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 23 Μαΐου υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Τ.Ε.Ε. – Τμήμα Δυτικής Κρήτης με αντικείμενο την καταγραφή – αποτύπωση των κτηρίων και τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό καταρτίστηκε ο πίνακας των 69 ακινήτων που θα αποτυπωθούν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 38 σχολεία, 5 γήπεδα, 6 παλιά -κλειστά- σχολεία και 20 δημοτικά κτήρια (πρώην δημαρχεία, κοινοτικά καταστήματα κ.ά.).

Δημιουργήθηκαν οι φόρμες καταγραφής και συγκροτήθηκαν ομάδες από πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, τοπογράφους, ηλεκτρολόγους – μηχανολόγους, μηχανικούς για την αποτύπωση των ακινήτων και παράλληλα από ηλεκτρονικούς μηχανικούς που έχουν αναλάβει τη δημιουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Συνολικά εργάζονται για τα δύο αυτά αντικείμενα 90 μηχανικοί. «Στόχος του έργου είναι αφενός να τακτοποιηθούν τα κτήρια με την ένταξή τους στον ν. 4178 και αφετέρου να υπάρξει μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα καταχωρείται η ταυτότητα των κτηρίων, δηλαδή όλα τα στοιχεία π.χ. εμβαδόν, συμβόλαια κ.λπ.», εξήγησε ο συνεργάτης του δημάρχου και συντονιστής για την προγραμματική σύμβαση εκ μέρους του Τ.Ε.Ε. – Τ.Δ.Κ. Κώστας Μπροκαλάκης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το θέμα της τακτοποίησης ο κ. Μπροκαλάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία καθώς θα δώσει τη δυνατότητα να υποβληθούν προτάσεις για την ένταξη αυτών των ακινήτων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. «Ολα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. θέλουν νομιμότητα κτηρίου. Συνεπώς, αν δεν έχεις τακτοποιημένο το κτήριο δεν μπορείς να υποβάλεις προτάσεις σε κάποιο πρόγραμμα», ανέφερε σχετικά ο κ. Μπροκαλάκης, ενώ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τέλος του έτους αναμένεται να ανοίξουν προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να αξιοποιηθούν σε σχολικά και άλλα δημοτικά κτήρια.

Για το χρονοδιάγραμμα του έργου ο κ. Μπροκαλάκης υπογράμμισε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αποτυπώσεις των κτηρίων και τέλος Οκτωβρίου να γίνει η παράδοση των τεχνικών εκθέσεων και του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος. «Υπολογίζουμε ότι στα τέλη Νοεμβρίου να παραδοθεί συνολικά το έργο από το Τ.Ε.Ε. – Τ.Δ.Κ. στον Δήμο» ανέφερε ο κ. Μπροκαλάκης.

Πηγή

JoomShaper