Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

Τράπεζα Γης-μια πρόταση για την ανάπτυξη

Άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού για την Τράπεζα Γης δημοσίευσε η εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

Το άρθρο του Γιώργου Στασινού έχει ως εξής:

H Τράπεζα Γης είναι μαζί με τον απεγκλωβισμό των Οικοδομικών Συνεταιρισμών και την Τουριστική Ανάπτυξη τα πιο σημαντικά θεσμικά εργαλεία που μπορούν να επανεκκινήσουν την οικοδομική δραστηριότητα, που για πολλά χρόνια ήταν ένας από τους βασικότερους πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσω να αναλύσω με πολύ απλό τρόπο την πρότασή μου για την Τράπεζα Γης.

Καταρχήν θέλω να διευκρινήσω ότι η Τράπεζα Γης θα μπορέσει να λειτουργήσει αναπτυξιακά, χωρίς προβλήματα διαφθοράς και παρεμβάσεων μόνο μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε, όλα όσα έφεραν και κρατάνε τη χώρα, στην τραγική σημερινή κατάσταση.

Για να υπάρχει μία Τράπεζα Γης θα πρέπει να υπάρχει, πριν μιλήσουμε για επόμενα ζητήματα, το προϊόν, οι πιθανοί αγοραστές και οι πιθανοί πωλητές. Ας τους προσδιορίσουμε λοιπόν.

Προϊόν είναι ο συντελεστής δόμησης ή πιο απλά επιτρεπόμενα τετραγωνικά δόμησης. Αγοραστές είναι όσοι θέλουν να νομιμοποιήσουν ένα ακίνητο, που βρίσκεται σε κατηγορία 4 ή 5 του Ν.4178/13 των αυθαιρέτων και αγοράζοντας συντελεστή δόμησης θα μπορούν να τακτοποιήσουν οριστικά το αυθαίρετο κτίσμα.

Πωλητές είναι εκείνοι που έχουν τίτλο συντελεστή δόμησης, που προκύπτει από περισσευούμενο συντελεστή από διατηρητέο κτίριο.

Ας δούμε λοιπόν πως θα πραγματοποιείται η συναλλαγή από την Τράπεζα Γης.

Θα καταθέτει κάποιος στην Τράπεζα τον τίτλο συντελεστή, ο οποίος με βάση τις αντικειμενικές αξίες θα μετατρέπεται σε αξία. Θα ζητάει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής συγκεκριμένο συντελεστή, ο οποίος θα μετατρέπεται επίσης σε αξία. Θα εκτελείται η πράξη και θα αποκτά ο αγοραστής τον απαραίτητο συντελεστή και θα τακτοποιεί οριστικά το αυθαίρετο ιδιοκτησίας του. Θα δίνει η Τράπεζα στον πωλητή ένα ποσοστό της αξίας του συντελεστή, για παράδειγμα 30%, υποχρεώνοντας τον ιδιοκτήτη του διατηρητέου να φτιάξει την πρόσοψη με τα συγκεκριμένα χρήματα και αφού την ανακατασκευάσει και ελεγχθεί από ελεγκτή δόμησης, θα του δίνει το υπόλοιπο ποσό.

Έτσι απλά και κινώντας ουσιαστικά, αποκλειστικά ιδιωτικούς πόρους θα τακτοποιηθούν οριστικά τα αυθαίρετα των κατηγοριών 4 και 5 , θα φτιαχτούν οι προσόψεις των διατηρητέων και θα κινηθεί η οικοδομή.

Η Τράπεζα μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, να αποκτήσει και άλλους πωλητές και άλλους αγοραστές, όπως επενδυτές που θέλουν να χτίσουν επιπλέον συντελεστή από τον επιτρεπόμενο. Επίσης θα πρέπει να αναλυθούν πολλές λεπτομέρειες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε ένα άρθρο, αλλά που επιφυλάσσομαι να κάνω σε δημόσια παρουσίαση σύντομα.

Ρεαλιστικές προτάσεις υπάρχουν που θα κινήσουν την οικονομία. Την νομοθετική προετοιμασία προσφερόμαστε να κάνουμε εμείς. Μόνο πολιτική βούληση χρειάζεται από την Κυβέρνηση.

Πηγή

JoomShaper