Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

Τι λέει το ΥΠΕΝ για τη καταδίκη Ελλάδας από Ευρωδικαστήριο για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια

Από τον Μάρτιο του 2013 έπρεπε να έχει καταθέσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχεία για το πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας σε σχέση με τον υπολογισμό των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, με βάση σχετική κοινοτική οδηγία. Τα στοιχεία κατατέθηκαν τελικά σταδιακά από την παρούσα κυβέρνηση (τα τελευταία στις 22 Φεβρουαρίου!). Όμως σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας έπειτα από προσφυγή της Κομισιόν. Με δεδομένο πως δίνεται τρίμηνη προθεσμία συμμόρφωσης, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρούν πως η υπόθεση έχει λήξει.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο των προσπαθειών εξοικονόμησης ενέργειας. Στην Ελλάδα ωστόσο, αν και με καθυστέρηση υιοθετήθηκαν οι σχετικές οδηγίες (οι οποίες πρόκειται να ανανεωθούν), μέχρι στιγμής έχουν γίνει ελάχιστα. Μάλιστα, η χώρα μας κινδυνεύει με νέες παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς δεν προχωρά π.χ. στις απαραίτητες αναβαθμίσεις του υφιστάμενου κτιριακού δυναμικού που στεγάζει δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να καλύπτει τις κοινοτικές απαιτήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα πως «η Ελληνική Δημοκρατία, παραλείποντας να κοινοποιήσει την έκθεση σχετικά με τα βέλτιστα από πλευράς κόστους επίπεδα, την οποία προβλέπει το άρθρο 5, παράγραφος 2, δεύτερο εδάφιο, της οδηγίας 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 2010, για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, και η οποία πρέπει να καταρτίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 244/2012 της Επιτροπής, της 16ης Ιανουαρίου 2012, προς συμπλήρωση της οδηγίας 2010/31 με τον καθορισμό συγκριτικού μεθοδολογικού πλαισίου για τον υπολογισμό των επιπέδων βέλτιστου κόστους των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και των δομικών στοιχείων, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 5, παράγραφος 2, της οδηγίας 2010/31».

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζουν πως:

Με την παρέλευση της αρχικής προθεσμίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις απέστειλε στις ελληνικές αρχές αίτημα για την υποβολή της ανωτέρω έκθεσης (09.04.2013). Ένα χρόνο αργότερα, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (Γιάννης Μανιάτης) προέκρινε Επιστημονική Ομάδα Υλοποίησης να εκπονήσει μελέτες για:

α) τον "Καθορισμό των βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και δομικών στοιχείων"

β) την "Κατάρτιση εθνικού σχεδίου αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας" (απαίτηση που πηγάζει από το άρθρο 9 της Οδηγίας)

Εξαιτίας της καθυστέρησης, τον Ιούλιο του ίδιου έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε τη διαδικασία παράβασης (11.07.2014).

Η νέα πολιτική ηγεσία έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της απαιτούμενης μελέτης. Στο πλαίσιο αυτό, την άνοιξη του 2015 (22.04.2015) στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια Ενδιάμεση Έκθεση για τη χρήση «μονοκατοικίες». Καθώς, όμως, τους επόμενους μήνες δεν ακολούθησαν τα υπόλοιπα απαιτούμενα κείμενα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το φθινόπωρο να εναγάγει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο (υπόθεση C-160/16).

Με την 170914/109/22.01.2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών συστάθηκε και συγκροτήθηκε ενδεκαμελής Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι ερευνητικών και εκπαιδευτικών φορέων και συνεπικουρείται τεχνικά και επιστημονικά από επιμέρους θεματικές ομάδες εργασίας, με σκοπό:

α) τον προσδιορισμό των βέλτιστων, από πλευράς κόστους, επιπέδων ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και δομικών στοιχείων

β) την αναθεώρηση των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης (άρθρο 3 της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ)

γ) την κατάρτιση εθνικού σχεδίου αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας (άρθρο 9 της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ)

Τελικά τον Μάιο του 2016 (25.05.2016) στάλθηκε στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Έκθεση cost optimal για τη χρήση «μονοκατοικίες». Στα τέλη του έτους (22.12.2016) ακολούθησε η αντίστοιχη έκθεση για τη χρήση «πολυκατοικίες» και αναθεωρημένη εκδοχή της έκθεσης για τη χρήση «μονοκατοικίες». Τον Ιανουάριο (31.01.2017) στάλθηκε το κείμενο με τα συμπεράσματα και τη σύγκριση των ανωτέρω εκθέσεων με τις ελάχιστες απαιτήσεις του υφιστάμενου ΚΕΝΑΚ. Τέλος, τον Φεβρουάριο (22.02.2017) στάλθηκε η πρώτη έκδοση της έκθεσης για τη χρήση «τριτογενής τομέας».

ΠΗΓΗ

JoomShaper