Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

Attica Bank: Ελαβε άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων-Πως θα μπει η Balbec Capital

Τη χορήγηση άδειας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στην εταιρεία «Θεά Άρτεμις» ενέκρινε η Τράπεζα της Ελλάδος, ανοίγοντας το δρόμο η Balbec Capital να αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της Attica Bank, εφόσον η ανάθεση εγκριθεί από τους μετόχους της τράπεζας.

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της ΤτΕ ενέκρινε κατά τη συνεδρίασή της, στις 12 Απριλίου, την παροχή άδειας στην εταιρεία «Θεά Άρτεμις» η οποία προτίθεται να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις αποκλειστικά στην Τράπεζα Αττικής. Πρόκειται για την τρίτη, μόλις, άδεια διαχείρισης που έχει εγκρίνει η ΤτΕ (σ.σ. προηγήθηκαν αυτές στις CEPAL, και FPS Eurobank).

Η «Θεά Άρτεμις» αποτελεί αυτή τη στιγμή κατά 100% θυγατρική της Αttica Bank. Το σχέδιο όμως ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας προβλέπει ότι το 80% του μετοχικού της κεφαλαίου θα μεταβιβασθεί στον προτιμητέο επενδυτή, ο οποίος θα καλύψει τις εναπομείνασες κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας με βάση το δυσμενές σενάριο του τελευταίου stress test και θα λάβει ως αντάλλαγμα τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας ύψους 1,045 δισ.

Όπως αποκάλυψε το euro2day, η προσφορά της Balbec Capital κρίθηκε ως προτιμητέα στο διαγωνισμό για την ανάθεση διαχείρισης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 1,045 δισ. ευρώ.

Η ανάθεση της διαχείρισης και η αγορά του ποσοστού 80% της «Θεά Αρτεμις» από τον προτιμητέο επενδυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το σώμα των μετόχων της Τράπεζας Αττικής, κατά τη Γενική Συνέλευση, που ορίστηκε στις 15 Μαίου.

Ειδικότερα, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται «η έγκριση υλοποίησης του σχεδίου αγοράς και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και κάλυψης του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας ΑΜΚ με κεφαλαιακή ενίσχυση από την επενδυτή που έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά»

Υπενθυμίζεται, ότι η Balbec Capital ως προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της «ΘΕΑ Αρτεμις» και θα βάλει περίπου 70 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι εναπομείνασες κεφαλαιακές ανάγκες της Αττικής, με βάση το δυσμενές σενάριο της τελευταίας συνολικής αξιολόγησης.

Τα 70 εκατ. ευρώ θα μπουν, είτε με κάλυψη του συνόλου ενός ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), το οποίο θα εκδώσει η Τράπεζα Αττικής, είτε με εξαγορά του junior ομολόγου της τιτλοποίησης.

Πηγή

JoomShaper