Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

Στρέφονται κατά χιλιάδες στις ΙΚΕ επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες

Διέξοδο στις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) βρίσκουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις με στόχο να περιορίσουν αφενός τις τεράστιες φορολογικές υποχρεώσεις αλλά κυρίως τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές.

Πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν ήδη από τα τέλη του 2016 σε αλλαγή μορφής, βλέποντας ότι το 2017 ενδεχομένως να τους οδηγήσει σε καταστροφή, συστήνοντας ΙΚΕ και αναμένοντας τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό νόμο που ένα χρόνο με τη ψήφιση του ακόμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως.

Ακόμα και διευκρινιστικές εγκύκλιοι που εκδίδονται δημιουργούν ασάφειες με αποτέλεσμα τα λογιστικά γραφεία να αδυνατούν να δώσουν λύσεις στους ιδιοκτήτες Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων Επιχειρήσεων, ακόμα και στους μετόχους των ΕΠΕ. Καθώς τόσο ο νόμος όσο και εγκύκλιοι δεν προβλέπουν κάτι για αυτές.

Ένας νόμος μισός που έχει καθαρά χαρακτήρα εισπρακτικό και όχι να λύσει το μεγάλο πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα όπως επισημαίνουν οι φοροτεχνικοί.

Όμως ακόμα και η εισπρακτική λογική της κυβέρνησης έχει προς το παρόν αποτύχει δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν το 2016 ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μπλοκάκια τερμάτισαν τη δραστηριότητα τους.

Όπως αναφέρουν μεγάλα λογιστικά γραφεία ακόμα δεν είναι γνωστό πως θα αντιμετωπιστούν ασφαλιστικά οι διαχειριστές των Ο.Ε, Ε.Ε. και ΕΠΕ καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Ο φόβος που εκφράζουν είναι ότι το κράτος θα τους τα ζητήσει αναδρομικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η λύση της ΙΚΕ φαίνεται, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα να προκρίνεται για πολλούς επαγγελματίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 καταγράφεται αύξηση κατά 52% των νέων ΙΚΕ που έχουν ανοίξει σε σύγκριση με το 2015 και κατά 74% σε σχέση με το 2014.

Αυτό που αναφέρουν οι φοροτεχνικοί είναι ότι το νέο ταμείο λειτουργεί, σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, εισπρακτικά αδιαφορώντας εάν οι ασφαλισμένοι έχουν να πληρώσουν αυτά που τους καταλογίζουν ή εάν στο παρελθόν ο νόμος τους εξαιρούσε από ασφαλιστικές εισφορές.

Για παράδειγμα σε νέο επαγγελματία που επιχείρησε να ανοίξει βιβλία του ζητήθηκαν εκκαθαριστικά σημειώματα της τελευταίας πενταετίας. Ωστόσο, ο ασφαλισμένος βρέθηκε μπλεγμένος καθώς τα προηγούμενα 5 χρόνια πληρωνόταν με απόδειξη δαπάνης (τίτλοι κτήσης). Το ταμείο θεώρησε ότι δεν πρόκειται για περιστασιακή απασχόληση και του καταλόγισε αναδρομικές εισφορές για πέντε έτη συμπεριλαμβανομένων και των προστίμων.

Με τις πρακτικές αυτές η διοίκηση του νέου Ταμείου προσπαθεί να μειώσει τη χασούρα που έχει δημιουργηθεί, διαλύοντας τους ασφαλισμένους ακόμα και αυτούς που ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα.

Και όπως φαίνεται εκτός από τους ασφαλισμένους μπλεγμένα θα βρεθούν τα λογιστικά γραφεία και οι φοροτεχνικοί αλλά και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.

Ήδη, πολλά λογιστήρια έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια καθώς έχουν αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αναλαμβάνοντας το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών και σε άλλες επιχειρήσεις ασφαλίζονται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ως «μισθωτοί».

Όλοι ανησυχούν ότι σε λίγα χρόνια θα... βρέχει πρόστιμα τα οποία κανείς δεν θα μπορεί να πληρώσει.

Πηγή

JoomShaper