Σύνδεση Χρήστη Εγγραφή Χρήστη Επιβεβαίωση Κωδικού
Email Username

Έγγραφο του ΣΜΜΙΔΕ για τα υποβαλλόμενα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης στο πληροφοριακό σύστημα μίσθωσης ακίνητης περιουσίας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την παράβλεψη σας σχετικά με την παρουσίαση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) ως μη υποχρεωτικό στοιχείο κατά την υποβολή του συμφωνητικού μίσθωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις τoυ άρθρου 3 της ΠΟΛ. 1013/07.01.2014 «Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου».

Σύμφωνα με την §3 του άρθρου 14 του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» ΦΕΚ 407/Β/09.04/2010, που είναι Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Π.Ε.Κ.Α., σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο και η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται ενώπιον της ισχύον Π.Ε.Α. Μάλιστα είναι απαραίτητο σύμφωνα και με την §1δ του άρθρου 12 του Ν4122/2013.

Κατόπιν ενεργοποίησης της υπηρεσίας υποβολής μισθωτηρίων συμβολαίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τα μισθωτήρια συμβόλαια υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους ιδιοκτήτες χωρίς να επισκέπτονται τη φορολογική Αρχή. Ωστόσο, κατά την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων ακινήτων μέσω διαδικτύου δεν περιλαμβάνεται όπως είναι θεσμοθετημένο, το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) ως υποχρεωτικό στοιχείο της μίσθωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους ενδιαφερομένους και να παρακάμπτουν το νόμο πιστεύοντας ότι είναι προαιρετικό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το θέμα και προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η συμπλήρωση του συγκεκριμένου πληροφοριακού πεδίου καθώς και η υποβολή του αντίστοιχου ΠΕΑ να καταστούν υποχρεωτικά (για χώρους άνω των 50 τ.μ).

Επισημαίνουμε ότι κάθε μισθωτήριο που έχει κατατεθεί ή πρόκειται να κατατεθεί στη φόρμα ηλεκτρονικής υποβολής μισθωτηρίων ακινήτων μέσω διαδικτύου χωρίς Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, είναι άκυρο και θα επιβληθούν κυρώσεις τόσο στους φοροτεχνικούς όσο και στους ιδιώτες.                                                                                    

Με Εκτίμηση 
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Ψωμιάδης Κωνσταντίνος

 

 

 

 

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (ΠΕΑ και πληροφοριακό σύστημα μισθωτηρίων.pdf)ΠΕΑ και πληροφοριακό σύστημα μισθωτηρίων.pdf344 Kb888 Μεταφορτώσεις
JoomShaper